Groei met de buy en build strategie

De buy en build strategie is een in populariteit winnende strategie om een onderneming te laten groeien. Steeds meer (voornamelijk mkb) bedrijven zetten namelijk in op groei door overnames. In dit artikel vertellen wij u dan ook graag hoe deze buy en build strategie uw onderneming in korte tijd naar een hoger niveau kan brengen.

De buy en build strategie in de praktijk

De buy en build strategie is met name interessant voor ondernemingen die middels een aantal acquisities versneld willen groeien. Heeft u bijvoorbeeld als doelstelling om de omzet en winstgevendheid van uw onderneming snel te verhogen? En denkt u hierbij aan het overnemen van één of meerdere ondernemingen? Dan is dit een perfect voorbeeld waarbij de buy and build strategie in de praktijk gebracht kan worden.

Hoe past u de strategie dan toe? Als strategisch partner adviseren wij u om de buy en build strategie alleen toe te passen wanneer u een schaalbaar businessmodel heeft. Dat houdt in dat eventuele extra schaalgrootte voor uw onderneming bovengemiddeld voordelig zal uitpakken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u door een overname de mogelijkheid tot cross-selling op uw huidige klanten krijgt.

Daarnaast kunt u de buy en build strategie absoluut niet uitvoeren zonder duidelijke strategie, waarin buy en build een belangrijke rol speelt voor het verbeteren van de onderneming. Ook mag een duidelijke visie op het doen van overnames en de aanpak hiervan niet ontbreken. Tot slot maakt een sterk management dat in staat is dergelijke strategieën uit te voeren de buy en build strategie tot een succes.

De succesfactoren van de buy en build strategie

Om de buy en build strategie tot een succes te maken neemt u in ieder geval de onderstaande punten in overweging voor u de strategie implementeert:

  • U heeft een schaalbaar businessmodel;
  • Uw onderneming is actief in een gefragmenteerde industrie;
  • Binnen uw industrie zijn er voldoende overnamekandidaten beschikbaar;
  • Bij voorkeur heeft uw onderneming ervaring met dergelijke overnames.

Groeien door overnames

Bedrijven proberen regelmatig te groeien door middel van acquisitie. In veel gevallen is het dan ook een verstandige keuze om er een bedrijf bij te kopen. Als u ervoor kiest om bepaalde targets binnen uw markt te acquireren is het verstandig om uitvoerig onderzoek te doen en te kiezen voor de juiste strategie. Hoe u dit onderzoek uitvoert zonder dat de bestaande handel daar onder lijdt en de kosten zo laag mogelijk blijven leest u op deze pagina.

Vragen of interesse in begeleiding bij uw buy en build strategie?

Wilt u meer weten over de buy en build strategie? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@venturefirm.nl. Ook kunt u het onderstaande contactformulier invullen. Wij helpen u graag verder!