Een familiebedrijf overnemen

Een familiebedrijf overnemen lijkt vaak eenvoudiger dan het is. De overdracht naar een volgende generatie of buitenstaander is vaak financieel complex. Naast zakelijke argumenten spelen namelijk ook emoties een rol in de discussies. Als ervaren adviseur weten wij precies wat er komt kijken bij een succesvolle overname van een familiebedrijf. In dit artikel leggen we het dan ook graag aan u uit.

Maar eerst, wat is een familiebedrijf?

Stel u heeft een onderneming op het oog en u besluit dat u deze wilt overnemen. Hoe weet u dan of u te maken heeft met een familiebedrijf? Aangezien meer dan de helft van alle Nederlandse ondernemingen een familiebedrijf is, is de kans vrij groot dat u in uw zoektocht naar een onderneming een familiebedrijf treft.

Familiebedrijven kenmerken zich door een of meerdere van de onderstaande punten:

 • Familiebedrijven zijn voor meer dan 50% procent eigendom van 1 familie;
 • Een meerderheid of tenminste twee leden van het management zijn afkomstig uit 1 familie;
 • Een familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie en opvolgingsbeslissingen.

Herkent u een van de bovenstaande punten bij de onderneming die u op het oog heeft? Dan bent u zeer waarschijnlijk van plan om een familiebedrijf over te nemen.

Familiebedrijf overnemen of verkopen

Een familiebedrijf overnemen kan op veel verschillende manieren, of u nu de kopende of verkopende partij bent. De meest voorkomende vormen van overname zijn:

 • Het bedrijf wordt opgevolgd door iemand uit de familie. Hiermee blijft het familiebedrijf gehandhaafd;
 • Het bedrijf wordt verkocht aan een ander bedrijf;
 • Het bedrijf wordt verkocht aan medewerkers die geen familie zijn;
 • Het bedrijf wordt verkocht aan een buitenstaander;
 • Het familiebedrijf wordt beëindigd.

Net als bij iedere andere bedrijfsovername wordt ook bij het overnemen van een familiebedrijf de waarde van de onderneming geschat. Het stappenplan voor het overnemen van een familiebedrijf is feitelijk hetzelfde als bij een reguliere overname. Wilt u meer weten over dit stappenplan? Bekijk het hier.

In principe kan de verkopende partij geen onderscheid maken tussen familieopvolging en buitenstaanders als het om de vraagprijs gaat. Bij opvolging van het familiebedrijf worden echter wel vaak versoepelende voorwaarden gecreëerd. Hierbij moet u denken aan de earn-out regeling of het verstrekken van achtergesteld krediet.

Gaat het in uw geval om opvolging van het familiebedrijf? Dan wordt de overname op een van de onderstaande manieren bewerkstelligd:

 • Erven;
 • Schenken;
 • Aandelen verkopen.

Knelpunten overnemen familiebedrijf

Een familiebedrijf is vaak het erfgoed van de familie. Tijdens de onderhandelingen spelen daarom niet alleen zakelijke argumenten een rol. Misschien wel belangrijker zijn de emoties die mee zullen wegen in de discussies en het besluitvormingsproces. De overname van een familiebedrijf kent daarom een aantal valkuilen en risico’s waar u rekening mee dient te houden. Denk hierbij onder andere aan:

 • Bepaalde familieleden voelen zich tekort gedaan bij de overname;
 • Aangetrouwde familieleden kunnen zich ook bemoeien met de overname;
 • Jaloezie en frustratie binnen de familie ligt op de loer;
 • Er ontbreekt een familiestatuut.

Waarom kiezen voor een familiebedrijf?

Ondanks de valkuilen levert het overnemen van een familiebedrijf u ook veel voordelen op. Zo staan familiebedrijven bekend om hun snelle besluitvorming en het feit dat ze vaak erg innovatief zijn. De werknemers van een familiebedrijf zijn vaak erg betrokken en zetten zich daardoor extra hard in voor het bedrijf.

Bij veel familiebedrijven groeien kinderen al van jongs af aan op in het bedrijf. Hierdoor hebben zij enorm veel kennis van het bedrijf zelf, de cultuur en de medewerkers. Tot slot zijn veel familiebedrijven financieel vaak erg gezond.

Twijfelt u of het overnemen van een familiebedrijf de juiste beslissing is? Neem gerust contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag met een advies op maat!

Vragen of interesse in begeleiding bij het overnemen of verkopen van een familiebedrijf?

Heeft u vragen of wilt u nóg meer weten over het overnemen van een familiebedrijf? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@venturefirm.nl. Ook kunt u het onderstaande contactformulier invullen. Wij helpen u graag verder bij de complexe overname van een familiebedrijf.