De pre exit, alles wat u moet weten

Door middel van een pre exit verkoopt u een deel van de aandelen van uw bedrijf, maar houdt u wel de touwtjes in handen. Bent u benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het voorbereiden en uitvoeren van een succesvolle pre exit strategie? Lees dan snel verder, wij vertellen het u graag!

Wat is een pre exit?

Een pre exit betekent dus dat u een deel van de aandelen van uw bedrijf verkoopt, maar zelf nog ‘in control’ blijft. Op deze manier bereid u uzelf voor om uw bedrijf binnen 5 tot 7 jaar 100% te verkopen: de ‘daadwerkelijke’ exit. Een pre exit is het meest aantrekkelijk bij een bedrijf dat goed loopt en waar veel potentiële investeerders graag in zouden willen investeren.

Hoe werkt een pre exit?

De eerste stap van de pre exit is het verkopen van een deel van de aandelen van het bedrijf. Uiteraard kiest u zelf hoeveel van de aandelen verkocht mogen worden. Dat is vaak een minderheidsbelang, maar dat hoeft niet altijd. Het kan ook een meerderheidsbelang zijn. Samen met uw investeerder werkt u dan de komende 5 tot 7 jaar toe naar een groei in uw bedrijf. Op deze manier zal het bedrijf meer waard zijn tijdens de daadwerkelijke exit. Belangrijk is dat u en de investeerder hetzelfde doel voor ogen hebben met betrekking tot het bedrijf. Alleen dan zal zowel de samenwerking als de pre exit goed verlopen.

Voordelen van een pre exit

De pre exit methode kent uiteraard een aantal belangrijke voordelen. Hierbij moet u onder andere denken aan:

 • Het groeiplan van uw bedrijf wordt gesteund door een investeerder met netwerk, kennis en kapitaal. Dit optimaliseert het groeiplan.
 • Een deel van het bedrijf wordt veilig gesteld doordat u niet meer alle aandelen bezit. Mocht het ergens fout gaan in de groei, is niet alle schade voor u. Maar nog belangrijker: u heeft een deel van uw financiële toekomst zeker gesteld.
 • Een groei in de onderneming zorgt er ook vaak voor dat internationale partijen interesse tonen tijdens de daadwerkelijke exit.
 • Doordat het bedrijf niet meer 100% in uw bezit is, kunt u langzaam afbouwen en wennen aan het idee dat het bedrijf uiteindelijk in zijn geheel wordt overgenomen.
 • Doordat uzelf betrokken blijft binnen het bedrijf tijdens de deelse overname zullen klanten naar verwachting minder snel opschrikken en vertrekken. Op deze manier hebben de klanten de tijd om te wennen aan een nieuw gezicht, zonder dat het oude, vertrouwde gezicht verdwijnt.
 • Doordat u uzelf nu niet meer volledig hoeft te richten op het managen van een bedrijf, kunt u zichzelf ook focussen op andere belangrijke dingen. Klantcontacten bijvoorbeeld.

Nadelen van een pre exit

Naast voordelen kent de pre exit methode ook een aantal nadelen die op de loer liggen. Indien u aan de slag gaat zonder heldere strategie is de kans groot dat een van de onderstaande problemen realiteit wordt voor u.

 • De investeerder en u werken samen toe naar een groei binnen 5 en 7 jaar. De investeerder verwacht dan ook echt dat het gewenste rendement binnen die periode behaald wordt. Dit kan nadelig zijn als gedurende deze periode blijkt dat het verwachte rendement niet haalbaar is. Houd er dan ook rekening mee dat de investeerder bepaalde zaken binnen de onderneming gaat veranderen om de gewenste groei alsnog te realiseren.
 • De klik tussen u en de investeerder is van groot belang. Als u het vaak niet met elkaar eens bent kunnen het nog wel eens 5 tot 7 hele lange en lastige jaren worden.
 • Voor het realiseren van een groeiplan is vaak een grote hoeveelheid geld nodig. Als u dit bij de bank leent moet u zeker rekening houden met een lange terugbetaaltermijn. Een pre exit is dan ook alleen geschikt voor ondernemingen die zich in een stabiele financiële status bevinden.
 • De participatie tussen u en de investeerder is niet vrijblijvend.

Wanneer is een pre exit iets voor u?

Houdt u van ondernemen, maar is het werk u te veel aan het worden, levert het veel stress op of bent u van plan om met pensioen te gaan? Of heeft u behoefte aan versterking of verbreding van uw managementteam? Dan is een pre exit iets voor u!

Een pre exit geeft vaak nieuwe inspiratie en energie om samen met de investeerder aan boord een stevige groeispurt in te zetten. Die groeispurt zorgt per saldo ook weer voor waardecreatie en maakt uw aandeel meer waard.  Vaak is het ook zo dat met een investeerder aan boord ook het opvolgingsprobleem (mocht dat er zijn) makkelijker wordt opgelost.

Zo slaat u 2 vliegen in 1 klap. Geen zorgen meer over uw opvolging, en daarnaast een mooie verkoopopbrengst van de aandelen in het bedrijf.

Tot slot ervaren veel ondernemers dat zij te veel tijd kwijt zijn met het ´managen´ van allerlei (rand) zaken. Bij een pre exit biedt dit kansen voor u om weer te focussen op andere, belangrijkere zaken binnen uw bedrijf. Zaken die u misschien leuker vindt of mist binnen het leven als ondernemer.

Maar ook wanneer u aan een van onderstaande criteria voldoet is kan een pre exit interessant zijn voor uw onderneming:

 • Uw onderneming beschikt over voldoende omvang (omzet van EUR 5 miljoen of meer)
 • Uw onderneming beschikt over enigszins voorspelbare kasstromen
 • Uw onderneming beschikt over een zekere mate van groeipotentie en biedt mogelijkheden tot het realiseren van schaalvoordelen
 • Uw onderneming heeft behoefte aan cash om de groei te versnellen

Twijfelt u of uw onderneming aantrekkelijk genoeg is voor potentiële investeerders? Neem dan gerust contact met ons op om uw situatie uitvoerig te bespreken!

Heeft u vragen over de pre exit?

Heeft u vragen over de pre exit of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 038-8515200. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@venturefirm.nl. Wij helpen u graag verder!

[gravityform id=”2″ title=”true” description=”true”]