De herstructurering van uw bedrijf, hoe pakt u dat aan?

Een herstructurering van een bedrijf is vaak ingrijpend én ingewikkeld. Een reorganisatie kan daarnaast ook een grote impact en verregaande gevolgen op de prestaties van uw onderneming hebben. Althans, als uw voorbereiding te wensen overlaat. In dit artikel vertellen we u dan ook graag wanneer een herstructurering van uw bedrijf de juiste optie is.

Uw bedrijf herstructureren

Is uw bedrijf in moeilijkheden en ligt een reorganisatie op de loer? Dan kan een herstructurering van uw bedrijf weleens dé oplossing zijn om weer de juiste koers te kunnen varen. Een herstructurering of business restructuring traject is een traject waarbij de inrichting/structuur van de organisatie of de financiële structuur van een onderneming wordt herzien.

Buiten dat een onderneming in financieel zwaar weer verkeerd, zijn er nog meer situaties waarin een herstructurering gewenst is. Denkt u bijvoorbeeld eens aan:

 • De fiscale aspecten van een onderneming;
 • De toekomstverwachtingen voor de onderneming;
 • De groei van de onderneming.

Ook kan het zo zijn dat u als ondernemer uw persoonlijke aansprakelijkheid wilt beperken. Dan kan er een herstructureringstraject gestart worden waarbij uw eenmanszaak overgaat in een B.V. Wilt u de structuur van uw onderneming graag wijzigen vanwege organisatorische redenen? Ook dan biedt herstructurering u uitkomst!

Er is al snel sprake van een herstructurering. Dit is bijvoorbeeld al het geval wanneer uw eenmanszaak overgaat in een BV. Ook wanneer twee vennootschappen fuseren of splitsen ter vereenvoudiging van de structuur spreekt men van een herstructurering.

Aanpak van een herstructurering

Bij Venturefirm helpen we u ten eerste graag met een analyse. Dit doen we voorafgaand aan het herstructureringstraject. Hierbij kijken wij onder andere naar:

 • De prestaties van uw bedrijf ten opzichte van andere bedrijven die zich in dezelfde branche bevinden;
 • Waar wij de kosten van uw onderneming eventueel kunnen verlagen;
 • De impact die de veranderingen op uw personeel kunnen hebben;
 • Het feit of de juiste mensen op dit moment op de juiste plek binnen uw onderneming zitten.

De conclusies die wij uit deze analyse kunnen trekken verwerken wij in een concreet actieplan. Een dergelijk actieplan bestaat vaak uit een of meerdere van de onderstaande onderdelen:

 • U dient verliesgevende producten of diensten af te stoten;
 • U dient specifieke bedrijfsprocessen te optimaliseren;
 • Concrete verbeterpunten op het gebied van effectiviteit en/of efficiëntie;
 • U dient de structuur van uw financiële processen te optimaliseren;
 • Uw businessmodel dient aangepast te worden.

Vaak bestaat een actieplan uit een combinatie van de bovenstaande verbeterpunten. De verbeterpunten werken wij altijd zo concreet en samenhangend mogelijk voor u uit. Zo kunt u de herstructurering van uw onderneming desgewenst zelf in goede banen leiden.

Financiële herstructurering

Wanner uit onze analyse blijkt dat het binnen uw onderneming met name schort aan structuur op financieel gebied, spreken we vervolgens van een financiële herstructurering. Hierbij helpen wij u als directeur, aandeelhouder of andere financiële belanghebbende een passende oplossing te vinden die steun krijgt van alle belanghebbenden.

Een financiële herstructurering draait in veel gevallen uit op een van de onderstaande optimalisaties:

 • Het stabiliseren van uw onderneming en daarmee het maximaliseren van de waarde van uw onderneming;
 • Het herstructureren van de balans door een financieel herstructureringsplan dat past bij uw businessplan en aansluit bij uw behoeften aan geldmiddelen;
 • Wij onderhandelen met uw financiers en overige crediteuren en ondersteunen u vervolgens bij het opstellen van een nieuwe financieringsdocumentatie inclusief financieringsconvenanten.

Vragen of interesse in begeleiding bij de herstructurering van uw bedrijf?

Bij Venturefirm zijn wij uitstekend in staat om er samen met u voor te zorgen dat uw bedrijf er weer gezond bij komt te staan. Wij beschikken dan ook over de kennis van fiscalisten, juristen, accountants, HRM-ers en oud-bankiers. Zo zijn wij in staat om de herstructurering van uw bedrijf in goede banen te leiden.

Wat ons betreft blijft u aan het roer van de onderneming staan gedurende de reorganisatie. Wij begeleiden u op de achtergrond graag bij de te nemen stappen binnen het bedrijf. Dit doen wij door u te adviseren bij alle aspecten die gedurende een herstructureringstraject op uw pad komen. We overleggen niet alleen hoe u het beste om kunt gaan met de problemen die zich voordoen, we monitoren ook de voortgang en rapporteren u hierover. Ook kunnen wij u de benodigde ondersteuning bieden bij de executie van impopulaire maatregelen.

Wanneer de situatie daar om vraagt selecteren wij graag samen met u een geschikte interim-manager. Om vervolgens samen met hem/haar het juiste spoor weer op te zoeken waarlangs uw bedrijf weer een positieve trend kan vinden.

Heeft u vragen over restructuring of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@venturefirm.nl. Wij helpen u graag verder als het om bedrijfsgroei gaat.