Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de MKB-overnamemarkt voor 2025?
- 5 februari 2025
- Posted by: Icy Glacier
- Categorie: Artikel/blog
De overnamemarkt (M&A) staat opnieuw aan de vooravond van een dynamisch jaar in 2025. Na een periode van economische onzekerheden en stijgende rentetarieven wijzen recente analyses op een hernieuwde groei en transformatie in de sector. In dit artikel belichten we de belangrijkste ontwikkelingen en we larderen deze met onze eigen ervaringen in het MKB-segment.
Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de MKB-overnamemarkt voor 2025?
In 2025 zien we een groei in MKB-overnames, mede door bedrijfsopvolging en internationale kopers. AI wordt steeds vaker geïntegreerd in het overnameproces en economische stabiliteit maakt financiering toegankelijker. Daarnaast spelen duurzaamheid (ESG-factoren), private equity en technologie een grotere rol. Waarderingsverschillen blijven een uitdaging, terwijl joint ventures en strategische allianties vaker voorkomen.
Lees hieronder meer over deze trends en ontwikkelingen.
1. Toename van M&A-activiteiten in het MKB-segment
De belangrijkste drijfveer voor het MKB om ‘M&A’ op de agenda te zetten is tweeërlei. Enerzijds blijft bedrijfsopvolging binnen het MKB het komende decennium op zijn minst een blijvende bron van beweging. Een grote groep MKB-bedrijfseigenaren is thans 55 jaar of ouder. Dat is wel het moment om serieus over bedrijfsoverdracht na te denken. Daarnaast zijn veel bedrijven nog steeds in staat om na te denken over ‘groei’. Groei door het doen van overnames is dan een logische vervolgstap, want er is veelal voldoende kapitaal aanwezig in het bedrijf zelf, dan wel via andere instellingen zoals een bank bijvoorbeeld. In het bijzonder zien wij veel aandacht voor MKB-bedrijven met een specifieke ‘competitive edge’. Hiervoor melden zich regelmatig strategische kopers uit het buitenland.
2. Integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in het overnameproces
Iedereen heeft de mond vol van AI en ook in M&A doet deze digitale transformatie haar intrede. De succesvolle integratie van AI-tooling kan een belangrijke value driver zijn voor het MKB-bedrijf, maar ook Venturefirm zet inmiddels stappen om AI onderdeel te maken van de marktanalyses en zelfs het due diligence-proces. Het is ‘work in progress’, maar naar onze mening zeker een blijvertje. Het zal onze M&A-processen optimaliseren en efficiënter maken.
3. Economische stabiliteit stimuleert overnamefinanciering
De afgelopen twee jaar lieten zich kenmerken door allerlei bronnen van onrust wereldwijd. Die zijn zeker niet verdwenen, maar intussen draait de wereld door en is het ‘schrikeffect’ van deze onrust inmiddels wat afgezwakt. Er lijkt dan toch intussen ook sprake te zijn van verbeterende economische omstandigheden en een positiever marktsentiment. Dat vergroot de voorspelbaarheid van kasstromen en daarmee waarderingen en financieringsplannen. Dit geldt zeker ook voor het MKB, dat overnames en groei veelal deels financiert met vreemd vermogen.
4. Focus op duurzaamheid en ESG-factoren
Milieu-, sociale en governance (ESG) overwegingen worden steeds belangrijker in het M&A-proces. Bedrijven integreren ESG-factoren in hun strategieën om waarde te creëren en risico’s te beheersen, wat leidt tot een toename van duurzame investeringen en milieuvriendelijke innovaties binnen overnamedeals. Voor de wat grotere bedrijven zijn deze begrippen sinds een aantal jaren al ‘usance’ en langzamerhand wordt aandacht voor ESG-maatregelen ook voor het MKB steeds relevanter. Vragen hieromtrent maken inmiddels standaard deel uit van de DD-vragenlijsten en het zal ook impact gaan hebben op de transactiewaarden in het MKB.
5. Private equity blijft een drijvende kracht
Bij Venturefirm zien we een blijvende en groeiende belangstelling vanuit private-equityfondsen voor het MKB-bedrijf met een duidelijke ‘competitive edge’. Deze fondsen komen uit Nederland, maar steeds vaker zien we dat ook fondsen uit Scandinavië, Polen, België en Frankrijk komen. Dat zijn dan de strategische platforms die op zoek zijn naar een specifieke kwaliteit bij een MKB-bedrijf in Nederland.
6. Technologische sector leidt de overnamemarkt
De technologische sector blijft een belangrijke motor voor M&A-activiteiten, met een focus op het verwerven van digitale en AI-capaciteiten. Bedrijven streven naar transformatie en innovatie, wat leidt tot een toename van technologiegedreven deals en strategische allianties. Bij Venturefirm zien we een blijvende belangstelling voor ‘managed service’ providers, maar zien we tegelijkertijd de belangstelling groeien voor veel breder georiënteerde IT-bedrijven. Deze zijn dan bijvoorbeeld gespecialiseerd in digitale marketing, het faciliteren van contentcreatie op social media, AI-toepassingen etc.
7. Verschillen in waarderingen blijven een uitdaging
Ondanks de positieve vooruitzichten blijven verschillen in waarderingen tussen kopers en verkopers een uitdaging bij het sluiten van deals. Voor de wat kleinere MKB-bedrijven blijft het een uitdaging om het aandeel ‘persoonlijke goodwill’ bij een overname zo klein mogelijk te houden. Dat betekent dat het MKB-bedrijf op tijd moet beginnen met de overdracht daarvan aan een managementteam, directeur in loondienst of een andere oplossing. Het is vaak een investering maar creëert waarde in een overnameproces dat daardoor veel voorspelbaarder wordt. Bij het wat grotere MKB-bedrijf speelt vaak wat anders. De koper heeft bij deze transacties vaak de verkoper ook nodig om de financiering rond te krijgen. Economische onzekerheid verlaagt over het algemeen de ‘appetite’ van financiers om overnamefinancieringen te verstrekken en dan wordt meestal een groter beroep gedaan op de verkoper om een ‘vendor loan’ te verstrekken. Niks mis mee, maar dat betekent wel extra oplettendheid!
8. Creativiteit in de vorm van joint ventures en strategische allianties
Naast de traditionele bedrijfsovername via een aandelenoverdracht zien we ook een ontwikkeling om samen te gaan werken via joint ventures en/of strategische allianties. We zien dat wat vaker bij de wat grotere transacties en wat minder in het MKB-segment. Als de volumes te klein zijn, wordt vaker de keuze gemaakt voor een overname. Bij een joint venture is het van groot belang dat beide bedrijven en activiteiten op de juiste waarde worden geschat om tot de juiste ruilverhoudingen te komen.
Bij Venturefirm zijn twee Register Valuators in dienst, dus dat is misschien ook de reden dat we dit soort transacties wat vaker langs zien komen.
Kortom, 2025 belooft een dynamisch jaar te worden voor de overnamemarkt, met diverse trends die nieuwe kansen en uitdagingen bieden voor bedrijven en investeerders. We houden u graag op de hoogte. Heeft u nog vragen of is uw nieuwsgierigheid geprikkeld, neem dan contact met ons op.