De internationale aankoop/verkoop van een bedrijf

De internationale aankoop of verkoop van een bedrijf; wat komt hier allemaal bij kijken? Venturefirm legt het graag aan u uit! Wij zijn namelijk dé expert op het gebied van fusies, overnames en herstructureringen, ook wanneer deze internationaal plaatsvinden! Onze financieel specialisten vertellen u alle ins en outs over internationale overnames. Zo weet u waar u aan toe bent, en ziet u geen belangrijke zaken over het hoofd. Dus, wilt u meer weten over de internationale aankoop of verkoop van een bedrijf? Lees dan onderstaande tekst voor een uitgebreide toelichting.

Waarom een internationale overname?

Meer en meer ondernemers richten hun blik op bedrijven in het buitenland. Dit is een gevolg van de alsmaar toenemende globalisering. Communicatie tussen bedrijven in verschillende landen wordt steeds makkelijker, en zodoende de internationale oriëntatie van ondernemers breder. We zien het ook andersom: buitenlandse bedrijven en investeerders die in Nederland opzoek zijn naar expansie (en dat kan heel interessant zijn als u uw bedrijf zou willen verkopen. Hierover binnenkort meer).

De internationale aankoop van een bedrijf is interessant om meerdere redenen. Denk aan:

  • Uw onderneming wordt (vanzelfsprekend) internationaal actief; u krijgt in het desbetreffende land voet aan de grond en verbreedt uw afzetmarkt. Bovendien creëert u meerwaarde doordat u uw distributienetwerk efficiënter kan opzetten, of door productielocaties strategischer in te zetten.
  • Een bedrijfsovername brengt doorgaans minder risico met zich mee dan een geheel nieuw bedrijf opzetten, mits u goed vooronderzoek Is er een geschikte locatie? Zijn er competente werknemers te vinden? Lukt het om de beoogde markt aan te boren? Deze zaken spelen bij een overname een minder prominente rol dan bij het starten van een onderneming. Daarvoor is intensief onderzoek naar het desbetreffende bedrijf noodzakelijk. Onderschat bovendien de cultuurverschillen ook niet waar u mee te maken krijgt. En ja, die zijn er ook tussen Nederlanders en Duitsers.
  • De kosten van een overname zijn lager. We horen u denken: maar zelf een bedrijf starten is toch veel goedkoper? Jazeker, maar op de lange termijn haalt u meer waarde uit een draaiende onderneming. Wanneer u zelf een bedrijf opzet, gaat dit vaak gepaard met onvoorziene tegenvallers. De inkomstenstroom komt later op gang dan gepland, de huur van het pand komt niet op tijd rond en werknemers blijken toch lastiger te vinden dan verwacht. U verliest hierdoor veel kostbare tijd. Zonder internationale expansie zorgt autonomen groei vaak wel voor de meeste waardecreatie.

Due Diligence-onderzoek naar een internationaal bedrijf, voorafgaand aan een eventuele overname, is dus essentieel. Zo krijgt u een compleet en transparant inzicht in de organisatie, en is de kans op lijken in de kast minimaal.

Hoe verloopt de internationale aankoop/verkoop van een bedrijf?

In essentie verschilt de internationale aankoop van een bedrijf niet bijzonder veel van een overname in eigen land. Overnames zijn voornamelijk gestoeld op vertrouwen en transparantie. Het onderscheid zit vooral in cultuurverschillen. Nederlanders blijken bijvoorbeeld heel direct in het onderhandelingsproces, waar ondernemers uit andere landen eerst twee of drie keer ‘’kennis willen maken’’. Dit is natuurlijk geen gegeven, maar wel verstandig om in het achterhoofd te houden.

Zoals eerder vermeld, een deugdelijk Due Diligence-onderzoek is van cruciaal belang bij de internationale aankoop van een bedrijf. De beoogde onderneming wordt hoofdzakelijk beoordeeld op drie prognoses:

  • Leidt de overname tot een verruiming van het marktaandeel of vergroot het de bestaande internationale capaciteit?
  • Heeft de overname een positieve impact op het bestaande productassortiment?
  • Heeft de overname een toename van het huidige klantenbestand tot gevolg?

Meer weten over de internationale aankoop/verkoop van een bedrijf?

Zoals u ziet, een internationale overname gaat niet over één nacht ijs. U dient een weloverwogen oordeel te vellen over het rendement van het beoogde bedrijf. Venturefirm ondersteunt u graag bij dit proces! Wij maken samen met u inzichtelijk wat een internationale overname voor u en uw onderneming kan betekenen.

Twijfel niet om contact met ons op te nemen! Wij geven u graag een eerste, vrijblijvend advies. U kunt contact met ons op te nemen via het onderstaande contactformulier, of door een mail te sturen naar tenthij@venturefirm.nl. Ook kunt u ons telefonisch bereiken op 038 851 52 00. Wij helpen u graag verder!